Georges Dumitresco
[1922-2008]
Doctor, Poet, Artist
Bucharest - Lausanne
English   Français   Română

BIOGRAFIE [1922 - 2008]

Născut în Bucureşti, România, în 1922, stră-nepotul pictorului iconoar şi freschist Albert Mauerhamer şi a fost nepotul lui Ştefan Dimitrescu (contemporan şi coleg cu Nicolae Toniţă), directorul academiei de arte din Iaşi.

Ca elev, a participat la numeroase concursuri naţionale de artă, iar în 1932 a câştigat Premiul Naţional pentru pictură, decernat la Bucureşti şi a continuat să lucreze la gravură pe lemn.

În 1947, absolvă Facultatea de Medicină şi se specializează în chirurgie.

În 1956 el a fost un fondator al "Cercului de medici Artişti - Ion Ţuculescu", dar, în acelaşi an a fost arestat de securitate, pentru "crimă de complot împotriva securităţii statului".

În ciuda cumplitului regim de detenţie şi a torturilor pe care le suportă timp de doi ani, îşi pastrează integritatea morală şi figurează în documentele de arhivă ca "nedenunţător", calitate cu care puţini dintre cei ce-au trecut prin infernul puşcăriilor comuniste se pot lăuda.

Eliberat din penitenciar, a studiat arta şi în anul 1959 a fost numit şef de clinică la Spitalele din Capitală. În 1966 a obţinut diploma şcolii populare de artă.

Între 1964-1969 a participat la mai multe expoziţii de grup şi a avut expoziţii personale. În 1968, Georges Dumitresco este fondatorul Salonul Medicilor din Paris. Un an mai tîrziu a are ultima expoziţie personală la Bucureşti.

În 1969 a fugit din ţară şi s-a stabilit în Elveţia, la Vallorbe. În primii ani a practicat medicina generală în Valais, dupa aceia în Yverdon ca doctor la intreprinderea Paillard iar după o perioadă la invitaţia primăriei, şi-a instalat cabinet medical în Vallorbe.

Trăind în diaspora, Georges Dumitresco a continuat promoţia culturii şi a tradiţiei Româneşti.

Erudit, scriitor, poet, filozof, artist, doctor, membrul al Asociaţiei de scriitori din Vaud, al Federaţiei Internaţionale a scriitorilor în limba Franceză, al Asociaţiei de scriitori Români şi al Uniunii Mondiale a scriitorilor doctori. Numeroase articole şi publicaţii au fost consacrate lucrărilor sale artistice.

În 1978 a fost fondatorul Cercului de artă "Jura Artistique" (Vallorbe 1978-2002), în activităţile căruia implică, pe lânga artiştii elvetieni, numeroşi artişti români din diaspora şi chiar invitaţi speciali din ţară, cărora le oferă prilejul contactului cu "lumea liberă".

De-a lungul timpului, a participat la 20 de expoziţii anuale, mai multe expoziţii personale în Elveţia şi în România şi la numeroase expoziţii colective în Franţa, Italia, Belgia, Spania, SUA şi Liban.

Lucrările sale au fost achiziţionate de cei mai mari colecţionari europeni, ambasade, biserici şi instituţii culturale.

Georges Dumitresco este autorul ilustraţiilor a peste 30 de cărti de proză şi poezie, iar în 1998 şi-a lansat propria antologie poetică, întitulată "TRIPTIC", care conţine 142 de poezii în limba Română, Franceză şi Italiană şi este ilustrată cu 80 din reproducţiile picturilor sale.

În apreciarea excelenţei sale, poşta Română atât cît şi cea Elveţiană a produs ediţii speciale de cărţi şi plicuri poştale, pe care apar picturile lui Georges Dumitresco.

A utilizat în arta sa cele mai diverse tehnici: ulei, acuarelă, tuş, monotipie, acrilic, "pointe seche", linogravură, tapiserie, pictură pe sticlă, metaloplastie, precum şi o tehnică personală denumită "xeropictogramă".

Ca pensionar, trecând ca prin miracol prin câteva probleme cardiace, Georges Dumitresco a continuat să creeze cu devoţie nesăvârşită ca poet şi pictor.

Georges Dumitresco s-a stins din viaţă în Lausanne, la 21 Octombrie 2008.